امروزه روغن کنجد خوراکی که جزء روغن های گیاهی محسوب میشود در حیطه طب سنتی به دلیل داشتن انواع ویتامین ها و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، فسفر و پروتئین میتواند از مواد های مغذی و مؤثر در تقویت پوست، مو، ابرو و مژه باشد.
افرادی که به شغل های پر استرس مشغول هستند و نگران سلامت و رشد موی خود میباشند، توصیه میشود که از روغن کنجد خوراکی برای مو استفاده نمایند و از خواص بی نظیر آن در این جهت بهره مند شوند.
روغن کنجد برای مو
روغن کنجد یا sesame oil یک نوع روغن خوراکی مفید و ارزشمند بوده که امروزه کاربرد های گستردهای دارد. مردم اهالی بخش هایی از هندوستان در پخت و پز و آشپزی های خود از روغن کنجد به عنوان جایگزین روغن های موجود در بازار استفاده میکنند. روغن کنجد علاوه بر هندوستان در سایر کشور های دنیا از جمله چین، ژاپن، ایران و… نیز به عنوان روغن مصرفی آشپزی کاربرد دارد. روغن کنجد جهت تهیه غذا های سرخ کردنی مناسب نیست چراکه در برابر درجه حرارت بالا مقاومت خود را از دست میدهد. کاربرد و استفاده از روغن کنجد تنها در آشپزی خلاصه نشده و این روغن خواص درمانی زیادی دارد که باعث میشود افراد فعال در حوزه ماساژ از روغن کنجد استفاده کنند.
از مزایای استفاده از روغن کنجد برای مو میتوان به جلوگیری از ریزش مو، جلوگیری از سفید شدن مو، جلوگیری از خشکی مو، کمک به درخشان شدگی مو، درمان شپش سر، افزایش رشد مو، مژه و ابروها، کمک به حفظ رطوبت مو، مراقبت از مو در برابر اشعه مضر و کمک به نرم شدگی مو اشاره کرد.
نرم شدگی و درخشندگی مو به وسیله ۲-۳ قطره روغن کنجد و مالش دورانی آن روی مو میسر میشود. برای افزایش نرم شدن و براقی مو میتوانید روغن کنجد را بعد از یک شبانه روز شست و شو دهید که در این حالت روغن به عمق پوست سر نفوذ میکند و جذب بالایی رخ میدهد. شست و شوی نامناسب موی سر میتواند باعث ایجاد شوره سر همراه با خارش شود. روغن کنجد در این جهت نیز نقش مؤثری ایفا میکند. به گونهای که استفاده از آن قبل از خواب شب به مدت ۳۰ روز میتواند شوره و خارش سر را کاهش دهد.
روغن کنجد به دلیل داشتن اسید چرب و ویتامین ها و همچنین خاصیت تیرگی از سفید شدن مو جلوگیری میکند برای این منظور لازم است روزانه برای حفظ رنگ طبیعی مو، مقداری روغن کنجد را روی مو ها ریخته و مالش دهید. خواص ضد باکتریایی روغن کنجد و جلوگیری از عفونت های قارچی آن میتواند در از بین بردن شپش سر مفید واقع شود. از این رو به افرادی که از مشکل شپش سر رنج میبرند، مالش مو با روغن کنجد و آّبکشی مناسب مو بعد از جذب روغن در جهت بهبود این مشکل توصیه میشود.
روغن کنجد در گردش خون پوست سر نقش مؤثری دارد از این رو برای تقویت رشد مو و سلامت پوست سر مورد استفاده قرار میگیرد. در جهت افزایش رشد مو، تهیه ماسک های مختلف با روغن بادام، آلوئه ورا، روغن نارگیل، برگ های کاری، روغن زنجبیل، آووکادو، شنبلیله، تخم مرغ و عسل توصیه میشود.
یکی از مهم ترین عوامل ریزش مو، استرس و اضطراب بالا است. روغن کنجد فولیکول های سر را تقویت میکند و با تسکین استرس از ریزش مو جلوگیری مینماید؛ بنابراین یک ماده مغذی و مفید در جهت استحکام ریشه مو به شمار میرود. افرادی که از سشوار و اتو مو زیاد استفاده میکنند باعث آسیب به فولیکول مو از طریق گرمای زیاد میشوند. برای بهبود موی آسیب دیده و خشک میتوانید از روغن خوراکی کنجد جهت افزایش رطوبت مو استفاده کنید. خاصیت ضد آلودگی و ضد آفتاب، از دیگر خواص روغن کنجد خوراکی محسوب میشود از این رو آسیب دیدگیهای مو ناشی از نور فرابنفش را میتوان به وسیله آن بهبود بخشید و موجب افزایش ضخامت تارهای مو شد.
روغن کنجد در ترکیب خود حاوی انواع ویتامین ها و همچنین چندین اسید چرب مفید و ضروری برای بدن انسان است. کربوهیدرات در میان مواد تشکیل دهنده روغن کنجد هیچ سهمی نداشته و فاقد کربوهیدرات بودن روغن کنجد یکی از دلایل ارزشمندی و مفید بودن آن است. ویتامین E با خواص مفید آن در مقابله با رادیکال های آزاد مخرب در بدن، در ترکیب روغن کنجد به فراوانی یافت میشود. تقریباً یک چهارم از ترکیبات روغن کنجد مربوط به انواع ویتامین ها بوده که از میان تقریباً ۱۰ درصد آن را ویتامین E به خود اختصاص داده است.
روغن کنجد همانند هر ماده دیگری قادر است در برخی افراد موجب بروز حساسیت غذایی شود اما باید افزود احتمال حساسیت زایی روغن کنجد در میان افراد کمتر از ۱ درصد میباشد. امروزه با افزایش دانش بشریت در ارتباط با ساختار و ترکیبات روغن کنجد مشخص شده است که قابلیت ایجاد حساسیت توسط روغن کنجد در حال افزایش است. غالباً پوست انسان به روغن کنجد واکنش نشان داده و واکنش آن به صورت التهاب همراه با قرمزی پوست و احساس خارش میباشد. التهاب پوست در اکثر موارد خفیف بوده و بعد از گذشت زمان کوتاهی رفع میگردد اما باید افزود که روغن کنجد قادر است تا موجب ایجاد واکنش های شدید حساسیتی همچون آنافیلاکسی در بدن شود.
مردم در گذشته برای تهیه روغن از دانه های کنجد از دستگاه پرس گرم استفاده میکردند اما متأسفانه این دستگاه قادر به تصفیه مناسب روغن در انتها نبود. بنابراین روغن کنجد تولیدی به شیوه سنتی حاوی مقداری ناخالصی مضر برای بدن انسان بود و منجر به ایجاد بیماری و عوارض در میان مصرف کنندگان این روغن گیاهی میشد. این مشکلات روغن کنجد باعث شد تا تولید روغن به شیوه سنتی متوقف شود اما خوشبختانه در حال حاضر با پیشرفت و توسعه فناوری در این زمینه، روغن کنجد باکیفیت و بدون مواد مضر تولید میشود.
امروزه فرایند روغن گیری از کنجد به کمک دستگاه پرس سرد انجام شده و روغن تولید شده به این روش عاری از هر گونه مواد شیمیایی و افزودنی های مضر است. دستگاه پرس سرد قادر است تمامی ویتامین و اسید های چرب موجود در دانه های کنجد را از ترکیب آن استخراج کند تا روغن کنجد تولیدی بسیار مرغوب و سودمند باشد. روغن کنجد تولید شده به روش جدید برخلاف گذشته فاقد بو بد و تند بوده و این مورد یکی از مزیت های روش جدید تولید روغن کنجد است.